Katter är underbara djur! Smarta, renliga, och mångas bästa djurvän. Tamkatten bor hemma hos många av oss som såväl ute- som innekatt. Samtidigt är det många som tyvärr inte kan ha en katt som sällskapsdjur. Ibland sätter individers allergier stopp för alla kattdrömmar. Men det finns katter som även många allergiker kan ha hemma. Framförallt sägs raser som sibirisk katt, ragdoll och rex vara mer allergivänliga. Samtidigt är ingen ras helt allergifri och det är därför svårt att ge en generell regel till vilken katt som funkar för just en individ. Idag finns det även medicin som går att tas mot kattallergin. Även om det inte är en långsiktig lösning kan medicinen antihistamin fungera tillfälligt.

Om du är en person som är allergisk men väldigt gärna vill ha en katt kan du nedan läsa vidare om de tre mest populära kattraserna för allergiker. Bra att veta är även att en del raskattsföreningar erbjuder dig en möjlighet att besöka så kallade testhem. Till dessa hem kan du gå och besöka olika katter och se hur eller om du reagerar allergiskt.

Sibirisk katt

Den sibiriska katten kommer ursprungligen från Ryssland. Katten är generellt kraftig och muskulös med stora tassar. Trots att katten har en tät päls så fäller katten sällan. Den här kattrasen sägs vara mycket intelligent och snabblärd.

Ragdoll

Den här kattrasen har sitt ursprung i USA. År 1992 registrerades den första katten i Sverige. En katt av rasen ragdoll har ofta ett bastant och kraftigt utseende med en medellång till lång päls. Katten har en tendens att slappna av i alla sina muskler vid upplyftning och många liknar den då vid en trasdocka. Den här kattrasen är väldigt lugn och tillgiven och passar enligt många därför bra som innekatt.

Rex

Det finns flera olika rexraser, men alla känns igen på den så kallade rexpälsen. Den här typen av päls är lockig. I Sverige är raserna cornish rex och devon rex mest populära.