Medan hunden ger sin husse eller matte villkorslös kärlek i alla lägen, så är katten mer kräsen med sina ömhetsbetygelser. Självständig och svårberäknelig är katten husdjuret som inte strör kel omkring sig. Men när man väl faller i dess nåd blir därför uppskattningen desto större. Med tysta rörelser är katten diskretionens mästare och vet att gömma sig på de mest underliga platser. Även om vissa katter kan dresseras till viss del så är de inte som hundar. Deras charm är en helt annan.

Renliga djur

Katten är en renlig varelse. Har du någonsin sett en katt gå i snö? Den lyfter försiktigt tassarna och skakar av dem, irriterad över sensationen av att ha något på dem. Till skillnad mot hunden rengör sig katten helt själv. Den kan ägna timmar åt att slicka sin päls ren och glansig. Den tycks kamma sina öron med avancerade rörelser och fuktig tass. Katter skyr dock vatten, antagligen av samma skäl som de skyr snön. De tycker inte om det som sätter sig på pälsen.

Soldyrkare

Om solen letar sig in genom fönstren där du bor, så är det givet att katten hittar den platsen där solen värmer. Katter älskar värme och därför solvarma soffor, sängar, fåtöljer och t.o.m. golv! Vill du skämma bort din katt kan du placera dess bädd där solen brukar ligga på eftermiddagarna. Då katten till viss del är ett nattdjur så ska du inte överraskas om den sover mesta tiden av dagen. Ute som inne söker sig katten till solen, precis som många av oss människor.

Hänsynslösa mördare och keliga änglar

Katter leker ofta med sitt byte. Om man aldrig sett en katt fånga en mus tidigare så kan spektaklet som följet orsaka viss chock. Det är en instinkt katter har, en mordisk sådan. Men katter är som sagt djur med flera personligheter, och kan nöjt krypa upp vid din sida när du tittar på film i soffan. Precis som att inget hänt. Det är denna dubbelhet som delvis utgör kattens charm.