Katter är populära djur, även i filmer och tv-serier. Ofta så förknippas katter med lömskhet vilket gör att många katter i filmer och serier får en skurkaktig eller opålitlig roll. Men självklart inte alla.

En berömd katt är bl.a. katten Gustaf som heter Garfield på engelska. Han är bossig, orange, en aning katten gustaf en känd kattrund och älskar lasagne. Han fyller faktiskt hela 40 år snart eftersom den första Gustafseriestrippen, skapad av Jim Davis, publicerades redan 1978. Katten Gustaf kör hårt med sin husse Jon Arbuckle, men även med den lite korkade hunden Ådi. Han älskar att äta, inte bara lasagne, dricker kaffe, hatar måndagar samt att banta. Karaktärsdrag är att han är lat, cynisk och nästan alltid sugen på bråk med Ådi.Trots dessa osympatiska egenskaper har Gustaf blivit omåttligt populär och förevigats i ett stort antal tecknade filmer och även filmer med riktiga skådespelare.

En annan bråkig katt är Tom i radarparet Tom och Jerry, en katt och en mus som bråkat med varandra ända sen år 1940 då tecknarna Hanna Barbera skapade duon i samarbete med MGM Studios. Tom och Jerry finns både att kika på i kortare serier och som långfilmer.

familjen aristocats tillsammansAndra kända katter är Disneys Aristocats. Filmen Aristocats hade premiärår 1970 och handlar om en kattmamma, Duchess, som bor hos en rik gammal dam i Paris, tillsammans med sina tre kattungar Toulouse, Marie och Berlioz. Katterna kommer så småningom att få ärva damens förmögenhet. Därför blir de kidnappade av betjänten Edgar som står näst i tur att ärva. Men tack vare gatukatten Thomas O’ Malley och hans gäng samt musen Roquefort får historien ett lyckligt slut.

Om vi ska tillbaka till bråkiga katter så har vi ytterligare en välkänd figur som syns mycket i Musse Piggs universum, nämligen Svarte Petter. Han ställer ofta till med problem och det är inte allt för sällan som vi får se Långben och Musse utföra detektivarbete för att sätta dit Svarte Petter för något hyss han har gjort. Typiska karaktäristiska drag för denne figur är att han ser ut som en skurk och är skapad med lite drag som påminner om skurkarna i björnligan. Han har även ett elakt flin och tuggar ofta tobak och röker cigarr.

Snälla och elaka katter

Det finns även serier och filmer där katter framställs som både snälla och elaka. Ett perfekt exempel på detta är i filmerna om Pelle Svanslös. Pelle är en adopterad bondkatt som saknar svans, han är väldigt snäll och omtänksam och därför väldigt omtyckt av andra. Någon som stör sig på detta är den elaka katten Måns som ständigt mobbar och beter sig illa mot lille Pelle tillsammans med sina två efterhängare Bill och Bull. Men som alltid i sagor så vinner de goda och Pelle går ut som segrare och blir dessutom tillsammans med den söta och populära katten Maja gräddnos.

En annan vänlig men kanske lite busig katt som man ofta stötte på förr är Findus i serien Pettson och Findus. Här är det för ovanlighetens skull inte en hund som spelar människans bästa vän utan en katt. Pettson och Findus bor tillsammans och hittar på diverse plock och pyssel som man får följa med på under deras äventyr tillsammans.

Sist men inte minns så vill vi nämna en katt som har fått en modig roll genom tiderna, och som dessutom kanske är en av de mest kända, nämligen mästerkatten i stövlarna. Mästerkatten i stövlarna härstammar från bröderna Grimms saga där de tre bröderna får ärva sin bortgångne far. Den äldsta brodern får en kvarn, mellanbrodern ärver en åsna och den yngsta brodern får en katt. Brodern är inte överlycklig över att ha fått ärva en värdelös katt, men han inser snart att katten som dessutom kan prata är mycket listig och snart övertalas han att köpa ett par stövlar åt katten. Den yngsta brodern blir sedan rikligt återbetald av den listiga katten i stövlarna. I berättelsen får man följa hur mästerkatten hjälper sin husse att bli ägare av massvis med rikedomar.

De som vi nämnde ovan är bara några av de stora favoriterna. Det finns massvis med sagor och filmer världen över som innehåller katter, även i gamla sägner och folktror genom tiderna spelar katter en stor roll. Vi människor har trots allt en förkärlek till både hundar och katter vilket gör att dessa är vanligt förekommande i berättelser och dylikt.