När man skaffar sin första katt finns det ett par saker det kan vara bra att veta, för att katten lätt ska kunna anpassa sig till den nya miljön och känna sig hemma, samt för att underlätta för matte eller husse.

Att komma hem för första gången

För att katten inte ska känna sig stressad är det bra att låta den själv få komma ut för att undersöka sitt nya hem. Katten kan få stanna kvar i buren eller lådan den transporterats i, men öppna luckan så katten kan komma ut när den känner sig redo. Låt katten själv undersöka i sin egen takt.

Trygghet

Många katter tycker om att ha uppsikt över vad som händer. För att katten ska känna sig trygg kan det därför vara bra att ge den en plats som är något upphöjd, till exempel på ett “klösträd” eller en fönsterbräda. Var dock aktsam på att katter gärna petar ner saker som står frestande nära kanten, t.ex. prydnadssaker eller krukväxter.

Mat och dryck

Katter har precis som människor olika smak, och det kan behövas några foderbyten innan man hittat rätt. Vissa katter föredrar blötmat medan andra hellre äter torrfoder. Ställ kattens matskål på en plats där katten kan äta ifred, och se till att det alltid finns rent vatten för den att dricka, gärna på flera olika ställen.

Toaletten

Även en katt som uträttar sina behov utomhus behöver en kattlåda. Se till att lådan är rymlig och att katten tycker om den. Katter är renliga djur, se därför till att lådan hålls fräsch och byt sanden regelbundet.

Hälsa

Redan vid köptillfället är det en god idé att försäkra din nya katt för att undvika stora kostnader vid veterinärvård. Ska din katt vistas utomhus är det också extra viktigt att avmaska den för att förhindra att objudna gäster följer med katten in. Då katten inte kan kommunicera på samma sätt som människor är det bra att hålla ett öga på den om den börjar bete sig annorlunda, och kontakta en veterinär vid frågor.

Lycka till med din nya katt!