Utan en katt i hemmet är hemmet bara ett hus finns det ett ordspråk som lyder och det ordspråket grundar sig på många saker. Den som inte har upplevt ett liv med katt vet definitivt inte innebörden av ordspråket fullt ut, för den har inte känt på tomheten som uppstår när hemmet går från att vara just ett hem, till att bara bli ett hus när katten inte längre finns runtomkring.

Många har uppfattningen att en katt är ett okomplicerat husdjur som inte behöver så mycket omvårdnad. Ett husdjur som klarar sig själv och bara man stället fram mat och vatten och har en kattlucka så kan man lätt åka iväg på en weekend utan att ha någon som kommer och ser till katten. Men den som någonsin har levt med en katt vet att det inte alls är så.

Visst är katter självständiga och klarar sig för det mesta själva. Det finns ett annat ordspråk som är att katten äger sin ägare och det är till viss del sant. Katten klarar sig, som sagt, för det mesta själv. Den kan gå in och ut som den vill, roar sig själv och till skillnad från hundar behöver katten inte promenader och aktivering tillsammans med sin ägare. Detta fixar katten själv.

Däremot behöver katten sin ägare för att få mat och färskt vatten. Den behöver sin ägare om den blir sjuk och måste besöka veterinären. Katten behöver sin ägare genom att socialisera sig och få bli klappad så att den spinner högt. Vissa katter är dessutom lekfulla och uppskattar en lekstund varje dag tillsammans med sin ägare.

Med en katt är man aldrig ensam i huset. Du har sällskap i soffan av en varm, hårig, kurrande kudde som gärna ligger på din mage. När du ska läsa morgontidningen eller slå in presenter kommer det garanterat en katt som vill se vad som står på.

Hälsofördelar med att ha en katt i hemmet

Förutom att det är mysigt med ett husdjur så finns det faktiskt hälsofördelar med att ha en katt i hemmet. Flera studier har kommit fram till följande:

– Din katt hjälper dig att dämpa din ångest. När man gosar med sin katt så frigörs ett hormon som kallas oxytocin som är ett så kallat må bra hormon. Detta hjälper i sin tur till att minska stressnivåerna i din kropp och motverkar oro. Kattägare har även visat sig ha lägre blodtryck och därför löper lägre risk för att drabbas av stroke.

– Din katt hjälper dig att motverka allergier och astma. Detta förutsattatt du inte redan är kattallergiker såklart. Eftersom din katt är ute och busar så drar den även med sig damm och ohyra in i hemmet. Då det är små mängder så kan kroppen komma att vänja sig vid dessa vilket motverkar att allergier skapas.

– Du känner dig inte ensam. Många som nyligen har gått ut ett förhållande eller har flyttat någonstans där de inte hunnit lära känna så många ännu kan lätt känna sig ensamma. Detta har visat sig kunna lösas genom att man skaffar en katt. Genom att ha en kisse i hemmet som man dessutom får ett starkt band till kan ge samma effekt som att ha en kärleksrelation. Man känner sig mindre ensam och har någon att gosa med.

– Är du man och äger en katt? Grattis! Enligt studier så uppfattas män som mer attraktiva om de är kattägare. Kvinnor har visat sig uppfatta män som har katter som husdjur som mer känslosamma och intelligenta. Förutsatt att du behandlar din katt bra såklart. Har man inte tid att ta hand om en katt så ska man självklart inte skaffa en bara för att få pluspoäng av det motsatta könet.

– Studier har även visat att kattägare lever längre. Man har undersökt patienter som lider av hjärt och kärlsjukdomar där det visat sig att katter haft en betydande roll för hälsan. Antagligen har det att göra med en mix av ovanstående punkter. Du blir lugn, känner dig inte ensam och har inte lika mycket ångest.