Dess långa buskiga päls och starka kroppsbyggnad gör skogkatt till ett lämpligt namn på Norges inhemska katt. Nedan listar vi 5 saker du kanske inte visste om denna fantastiska kattras. OBS! Det stavas skogkatt och inte skogskatt!

1. Låt inte namnet lura dig

Den må vara känd som en skogkatt men rasen har inga problem med att stanna hemma och mysa med husse eller matte. Även om rasen tycker om sällskap och att hålla sig runt dig så är det inte någon riktig knäkatt. Denna katt väljer sina människor noga och väljer i sin tur att vara nära dig på sina egna villkor. Om din skogkatt väljer att vara nära dig ska du ta det som en stor komplimang.

2. Det är en vattentålig ras

Dess två lager tjocka och täta päls är idealisk för vinterklimatet på norra jordhalvklotet. Pälsens längd och tjocklek varierar mellan sommar och vinter. Under vår- och sommarhalvåret smälter katten nästan bort och fäller större delen av pälsen, som de då inte längre behöver för att skydda sig mot höstens och vinterns hårda väder. Kuriosa: Denna starka och stadiga katt var vikingarnas katter och det sägs även att det var den kända vikingen Leif Erikssons favoritras.

3. Släkt med Maine Coon?

Många tror att Maine Coon och den norska skogskatten är släkt pga. de påtagliga likheterna raserna emellan. Vad är då skillnaden? Den norska skogskattens ansikte är tydligt triangelformat och mycket annorlunda i jämförelse med andra långhåriga raser. Kuriosa: De långa tofsarna mellan tårna är avsedda som skydd mot frostskador.

4. Snäll och medgörlig

Man tror att århundraden av överlevnad under Skandinaviens hårdaste vintrar har gjort att nästintill inget kan reta och förarga denna ras. Rasen som även har smeknamnet wedgie är bra för busiga och ibland kanske även hårdhänta små barn tack vare sitt lugna och avslappnade temperament.

5. Gillar höga höjder

För en norsk skogkatt finns det inget bättre än att få sitta högt uppe i ett högt träd med överblick över omgivningen. Rasen är mycket observant och vandrar gärna iväg i sina egna kattankar på en bra plats med en god utsikt.